Welkom op mijn netvlies.

Translate

donderdag 27 oktober 2011

Ontwaken.

Jan's leven staat net als dat van jou bijna op z'n kop, zoveel is er aan het veranderen. Hij begint te begrijpen dat ook hij God is. Hij leert de dingen die geen functie meer hebben in zijn leven, los te laten. Hij voelt dat hij verandert en hij kan het niet overzien. Maar hij weet ook dat hij niet alleen is en dat hij gezelschap heeft. Net als jij zoekt Jan naar verlichting en geluk. Jan wil begrijpen hoe zijn goddelijkheid in elkaar zit en zijn verbinding met de Geest.

Op een nacht heeft Jan een heldere droom. Hij gaat naar de Goddelijke tempel in zijn hart. Hij voelt dat hij door tijd en ruimte en onbekende dimensies reist. Maar in werkelijkheid reist hij door zijn eigen wezen. Dan komt hij aan bij de Tempel van de Goddelijkheid. Hij doet de deur open en ziet een prachtig, verlichte hal waar geen eind aan komt. Alles straalt licht uit, een schitterend, tintelend gouden licht.

Hij treedt de Tempel van de Goddelijkheid binnen en kijkt om zich heen. Zijn oog ziet alleen maar engelen. Hij herkent in hen aspecten van zichzelf in het verleden. En hij herkent velen van de engelen als oude bekenden uit vorige levens, of het huidige. Jan kent alle engelen die daar aanwezig zijn. Honderden en nog eens vele honderden engelen. En ze zijn allemaal bij elkaar gekomen om bij Jan te kunnen zijn.

Midden in de hal ziet Jan een zetel staan. Hij weet dat hij nu naar deze Zetel van de Goddelijkheid moet lopen en erin gaan zitten. Langzaam loopt hij naar de Zetel van de Goddelijkheid, en hij ziet alle engelen daarbij aanwezig zijn. Hij weet nu dat er een ceremonieel moment aanbreekt. Hij neemt plaats in de Zetel van de Goddelijkheid en zegt: Grote Geest, Geliefde, ben ik toe aan mijn verlichting? Ben ik er klaar voor om Goddelijk te zijn? En de hele hal wordt stil

Er komt een engel naar voren. Een grote, krachtige, prachtig stralende engel komt naar de stoel toe en zegt tegen Jan: Jan, het is voor ons een eer dat jij hier bent in de Tempel van de Goddelijkheid. Maar je bent nog niet klaar voor je verlichting.

Jan wordt zwaar bedroefd, hij raakt van slag, is verward en boos. En boos wordt hij wakker uit zijn heldere droom, maar hij herinnert zich nog alle details van de Hal van de Goddelijkheid. Maar hij kan die enorme teleurstelling ook niet vergeten toen die engel hem zei dat hij nog niet zo ver is. Jan blijft de hele nacht wakker, en denkt dagenlang na over wat hij nu moet doen om verlichting te bereiken.

Aan het eind van de tweede dag concludeert Jan dat hij niet genoeg heeft gestudeerd en nog niet genoeg weet. En hij legt zichzelf een streng studieprogramma op. Hij moet boeken lezen en workshops en cursussen volgen. En dat doet hij dan ook, maandenlang. Zodra hij 's morgens wakker is, gaat hij verder met het absorberen van kennis, in de hoop daarin een parel van wijsheid te vinden.

Na zes zware maanden, waarin hij zijn hersens afgebeuld en overladen heeft met nog meer kennis en informatie, gaat hij opnieuw in een heldere droom naar de tempel van de Goddelijkheid. Hij doet de deur open. En de tempel is opnieuw vol met honderden en nog eens honderden engelen. Jan kent ze allemaal. Opnieuw loopt hij naar de Zetel van Goddelijkheid en gaat erin zitten. De grote machtige engel komt weer naar hem toe en weet wat Jan hem gaat vragen. Jan's stem slaat over van de zenuwen en de vermoeidheid, wanneer hij vraagt: Ben ik aan mijn verlichting toe? En weer zegt de grote engel: Jan, je bent nog niet aan je verlichting toe.

Het antwoord van de grote engel roept zoveel emotie bij Jan op dat hij teruggeslingerd wordt in zijn dag-bewustzijn. Hij wordt zwetend wakker en herinnert zich zijn droom. Hij kan niet meer slapen en blijft er twee dagen over nadenken. Waarom kan hij zijn verlichting niet bereiken?

En dan snapt ie het. Hij is teveel aan de materie gehecht. Hij heeft teveel bezittingen. Het is een blok aan zijn been, en het houdt hem tegen, en zo bereikt hij nooit zijn verlichting. Jan maakt er werk van om alles weg te geven en op te doeken dat hij heeft zijn huis, zijn auto, zijn spaarrekening, ja eigenlijk alles, behalve de kleren die hij draagt. Hij stapt eruit en gaat op straat leven, en eet maar net genoeg om in leven te blijven, en neemt alleen het hoognodige aan van anderen die hem willen helpen. Maandenlang heeft Jan een leven van armoede, vol gebrek, want hij heeft alles wat hij bezat losgelaten en hoopt zich op deze manier te kunnen bevrijden van wat hem tegenhoudt.

Tenslotte droomt Jan opnieuw van de Tempel van de Goddelijkheid. Hij doet de deur open, gaat naar binnen en hij is doodmoe en uitgeteerd van de honger, maar hij heeft geen aardse bezittingen meer bij zich dan de kleren van zijn lijf. Jan gaat in de Zetel van de Goddelijkheid zitten bibberen, want de engel komt weer op hem toelopen. Jan vraagt: Heb ik nu de verlichting verdiend? De prachtige engel maakt er geen woord aan vuil. Hij schudt alleen zijn hoofd: Nee.

Dit gebaar slingert Jan uit zijn droomstaat. Daar ligt ie dan, in de goot peinst zich suf. Hoe moet het dán? Hij ligt in de goot, net zolang tot iemand hem daar wegschuift, alsof hij een hoop vuil is. Jan piekert over zijn leven en de gang van zaken. Hij bedenkt dat hij niet dienstbaar genoeg voor anderen geweest is. Hij heeft alleen voor zichzelf geleefd. Hij wist wel dat hij zelfzuchtig was, en erg veel voor zijn eigen zielenheil deed, en te weinig voor dat van anderen. Dát zou zeker de reden zijn.

Dus Jan begint aan een heel nieuw programma en legt zichzelf dienstbaarheid aan anderen op. Hij ziet vele mogelijkheden om anderen te helpen. Hij helpt oude mensen hun boodschappentas te dragen, hij helpt kinderen die in de speeltuin gevallen zijn en zich pijn hebben gedaan. Hij bemiddelt als mensen ruzie hebben. Steeds ziet hij weer iets anders waarbij hij van dienst kan zijn om zo zijn verlichting te verkrijgen.

En weer is er een half jaar voorbij. Hij krijgt een droom en Jan staat weer voor de Tempel van de Goddelijkheid. Hij doet de deur open, ziet alle engelen, maar heeft geen tijd voor hun liefde en hun energie. Hij wil het ook niet voelen, want hij is een beetje boos. Hij wil verlichting. Hij marcheert naar de Zetel van Goddelijkheid en gaat zitten. Al voordat de engel bij hem staat, roept hij: Ben ik al toe aan mijn verlichting? Je kunt een speld horen vallen, en dan antwoorden alle engelen met één stem: Nee, jan, je bent nog niet zover.

Jan barst in huilen uit. Hij snikt: Ik geef het op. Ik heb alles geprobeerd waarvan ik dacht dat ik dat moest doen om verlichting te bereiken. Ik heb al mijn materiële bezittingen opgegeven, ik heb mezelf ingezet ten dienste van anderen, ik heb de belangrijkste boeken over spiritualiteit en de heilige godsdienstige boeken bestudeerd. Nu ben ik hier, en jullie zeggen weer nee. Jan stort in. En terwijl hij huilt, laat hij alle oude energieën los die nog in hem opgeslagen zijn

Een grote, schitterende engel komt naar hem toe en legt vol mededogen een hand op Jan's schouder. Jan ziet het mededogen, maar ook de glimlach van de engel die zijn lachen eigenlijk niet in kan houden. Daar wordt Jan heel boos over. Hij voelt zich uitgelachen door de engel. Jan vraagt: Wat moet ik doen? Wat moet ik weten? Wat heb ik nodig om verlichting te bereiken?

De engel zegt lachend: Jan, het is zo eenvoudig. Had dat nou meteen gevraagd. We hadden het je zo verteld. Maar jij wou het allemaal zelf doen. En je hebt alles geprobeerd, en je hebt al die dingen ervaren, en nu pas vraag je ernaar. Wij zullen je jouw spiegelbeeld laten zien. En in dit spiegelbeeld vind je het antwoord.

Jan gaapt de engel aan en ziet plotseling zichzelf in het gezicht van de engel. Hij ziet zelfs zijn eigen wezen weerspiegeld in de prachtige engel die voor hem staat. En dan weet hij ook het antwoord. Het is inderdaad eenvoudig. Het is schandelijk eenvoudig en Jan begint hard te lachen.

Lieve vrienden, het antwoord is dat Jan geen eigenwaarde had. Jan waardeerde zichzelf niet, noch dat wat hij deed. Dus hoe kon hij dan verlicht zijn? Jan voelde zich onvolmaakt, zo onvolmaakt dat hij met geen mogelijkheid God kon zijn. Iedere keer dat hij in de Zetel van de Verlichting ging zitten, zakte zijn gevoel van eigenwaarde weg. Jan ging in de Zetel van de Goddelijkheid zitten om te vragen hoe het was gesteld met zijn verlichting. De engelen moesten wel Nee zeggen, je bent er nog niet klaar voor want je hebt geen eigenwaarde. Jij ziet jezelf als minder dan God, als iets dat onvolmaakt is.

Jan ziet nu in zijn spiegelbeeld dat alles wat hij in zijn leven heeft, volmaakt was. Alles was deel van een leerproces, bedoeld om te groeien. Alles wat hij heeft gedaan, heeft bijgedragen aan Al-Dat-Is. Alles dat hij heeft gedaan, heeft nieuwe ervaringen voortgebracht voor zijn ziel. Alles was altijd al volmaakt. Hij had geen fouten gemaakt, geen verkeerde weg ingeslagen nooit. Geen enkele weg was beter dan een andere. Er was niets om spijt over te hebben nooit. Zelfs toen hij een dief was, een struikrover, een moordenaar het was toen aan de orde. Net zoals toen hij een genezer was, een medicijnman, een dokter, een leraar, iemand die altijd voor anderen klaarstond dat was toen aan de orde.

Nu beseft Jan, terwijl hij in de zetel van Goddelijkheid zit, dat hij niet hoeft te vragen of hij al aan zijn verlichting toe is. Hij weet het antwoord al. Hij hoeft het niet aan de engelen te vragen. Het enige wat hij moet doen is zichzelf accepteren met al zijn mededogen en al zijn liefde, precies zoals de engelen hem accepteren. En dat is een innerlijk gebeuren. Op dat moment bereikt Jan zijn verlichting. Op dat moment begint zijn Goddelijkheid te stralen. En hij beseft dat alles goed is

En dat was het verhaaltje over Jan, over jou, jij die thuis zit te lezen. Je hoeft niet te vragen hoe jij je verlichting of je goddelijkheid moet verdienen. Je goddelijkheid is al je deel en wacht er alleen maar op dat jij begrijpt dat alles wat je hebt gedaan, in volmaaktheid is gedaan. Jouw goddelijkheid wacht op het moment dat jij erkent dat je waardigheid niets met je baan of inkomen te maken heeft. Jouw waardigheid heeft er niets mee te maken of slechts tien ofwel duizenden mensen jou kennen. Het innerlijk werk dat je verricht hebt daar gaat het om. Daarin zit het verschil. Door je innerlijk werk ben je gaan begrijpen wie jij bent en dat is het verschil.

Jouw waardigheid staat vast. Daarvoor ben je echt niet van iets of iemand afhankelijk. Wij willen dat jijzelf jouw waardigheid waarneemt en erkent. Wij willen dat jij accepteert dat alles wat je hebt gedaan, een functie heeft gehad en dat het met de liefde en volmaaktheid is gedaan die overeenkwam met het begripsvermogen waarover je toen beschikte. Oh, jullie zijn hard voor jezelf

En nu gaan jullie door een aantal veranderingen in je leven, en weer denk je dat je het fout doet. En je maakt je zorgen om de anderen die natuurlijk merken dat jij verandert. Maar je kunt hen geen kwaad doen, lieve vrienden. Dat kan niet. Je denkt dat je anderen kwetst met de beslissingen die jij voor jezelf neemt op je geestelijke weg. Besef nu eens dat dat niet waar is. Eigenlijk ben je juist een prima leraar voor hen. Maar jij vindt dat je alleen maar met jezelf bezig bent, en dat je je meer voor anderen zou moeten inzetten, zoals Jan. Je denkt dat je punten verdient door soberder te gaan leven. Dus innerlijk kies je voor een leven van tekort van afzien. Maar, lieve vrienden, wat je nodig hebt voor het werk in de Geest van de Nieuwe Energie is overvloed, is welstand. Het is belangrijk dat je dat toelaat. Je hebt lang genoeg ontberingen gekend. Je hebt lang genoeg af moeten zien. Heb je daar verlichting mee gewonnen? Het heeft je ontkracht en het heeft je energie ontnomen.

Je hebt gelezen en gestudeerd totdat je ogen gingen branden. Je zocht je antwoord in een boek, of in de ervaring van iemand anders. Ook dat werkt niet. Jij bent je eigen leraar. Jij hoort bij diegenen die de nieuwe boeken schrijven. De oude boeken hebben jou niets meer te zeggen. Je hebt alles geleerd wat je kon leren volgens de oude methode.

Nu komt de praktijk. Breng het in de praktijk, maak het uitvoerbaar, geef er uitdrukking aan.

Neem je plaats in, leraar die jij bent, gids die jij bent, Godmens die jij bent.

Bron: hyves

Geen opmerkingen:

Een reactie posten